08/08/2017

«Rom Cremat» Dictat Català A2

Por Elena Guinart

Dictat «Rom Cremat»

El rom cremat és una beguda alcohòlica que solien beure els mariners catalans al matí abans de sortir al mar per escalfar-se i que ara es beu tradicionalment mentre es canten havaneres. Per fer-la només s’ha d’agafar un recipient, normalment de terrissa, i posar-hi: rom, grans de cafè, pell de llimona, sucre i espècies, la més utilitzada sol ser la canyella. Després es crema el rom, durant uns deu minuts, per evaporar part de l’alcohol i escalfar el líquid restant i es beu calent.

Vocabulari

A continuació, trobareu les paraules més destacades del dictat anterior en relació al nivell corresponent:

  • Alcohòlica:  Relatiu o pertanyent a l’alcohol ordinari, que conté alcohol ordinari.
  • Havaneres: Dansa i cançó d’aire crioll antillà, de ritme indolent i compàs de 6/8.
  • Terrissa: Objecte o conjunt d’objectes (olles, càntirs, gerres, cassoles, tests, etc.) fets de terra argilosa afaiçonada quan és molla i pastada, i després cuita.
  • Espècies: Substància aromàtica i, de vegades, de tast picant, emprada per a condimentar el menjar, com ara pebre, canyella, claus i safrà.
  • Evaporar: Convertir un líquid en vapor.

Feedback

Els dictats son un tipus d’exercicis didàctics que ajuden a millorar tant la compressió auditiva i lectora, com l’expressió escrita. A més, a la secció de vocabulari podeu trobar explicades les paraules de més dificultat. D’aquesta manera, els nous conceptes seran més fàcils d’assimilar.

Ens podeu deixar als comentaris les vostres opinions, si us ha agradat el dictat, suggeriments pels pròxims, temes que us puguin interessar i compartir qualsevol dubte que us pugui sorgir.

Moltes gràcies també per deixar-nos 5 estrelles a iTunes i clicar m’agrada a iVoox espanyol, iVoox Català, iVoox Anglès. Recordeu també que podeu compartir aquesta pàgina amb els vostres contactes, per fer més gran aquesta comunitat.

Para estar al dia de totes les novetats podeu seguir-nos a twitter, facebook o entrar al grup de facebook.

Estigueu atents perquè pugem nous dictats cada dia!