08/08/2017

«El Passeig de Sant Joan» Dictat Català C1

Por Elena Guinart

Dictat «El Passeig de Sant Joan»

El Passeig de Sant Joan també s’havia mort, com les àvies. Havien arrencat els plàtans, havien trocejat els bancs, i l’Hèrcules del sortidor i les tortugues, i fins la tosca, els havien traslladat més lluny per a que anessin a criar molça al desterro dels barris nous. Els boixets i les estàtues del Jardí del General les havien tirat a la runa, i d’aquells passejos ombrívols n’havien fet cases amb pòrtics, iguales com una malura i patint d’una simetria que no tenia consol ni perdó.

Del Born n’havien agafat colors, vida, llum, venedors i gatzara amb un manat i ho havien tancat en un tinglado; i en quant a la Ciutadela l’havien tirada a terra, i havien fet bé de tirar-li. Primer van caure les muralles, després van anar aplanant els glacis, més tard hi van tirar ratlles i per fi hi van plantar flors, i a mida que les flors neixien els soldats n’anaven sortint, i com més ombra feien els arbres més els quartels s’ajupien, fins que només en van quedar dos i mig disfreçats de palau allí sota de les arbredes.

Aquell parc va ser fet tant depressa i hi va anar creixent tant de depressa, que semblava que els pollancres trobessin terra de fossar i es nodrissin ufanosos del dol de dugues centúries: els oms semblaven esbravar-se d’haver estat tant i tant de temps en sense tenir el dret de créixer; les flors, després de tants anys de glacis, es badaven en un sol jorn, i una flaira de vida nova eixia del camp de la mort.

Santiago Rusiñol i Prats, L’Auca del Sr Esteve 

Vocabulari

A continuació, trobareu les paraules més destacades del dictat anterior en relació al nivell corresponent:

a) Paraules «a l’antiga»

  • Molça: Molsa
  • Troçejat: Trossejat
  • Disfreçat: Disfressat

b) Definicions

  • Malura: Mal o malaltia en sentit general, especialment qualsevol malaltia epidèmica.  
  • Gatzara: Cridòria, brogit, amb què una colla de gent manifesta la seva alegria.
  • Tinglado:  Dit de l’embarcació que té els taulons que cobreixen el buc disposats a teulada.
  • Glacis: En una fortificació, terreny en pendent que baixa des del camí cobert fins al camp.
  • Jorn: Dia

Dictats de tots els nivells a Dictando

Dictando és el portal de dictats online on trobaràs diferents exercicis per tots els nivells: A1, A2, B1, B2, C1 i C2 en varis idiomes.

Feedback

Els dictats son un tipus d’exercicis didàctics que ajuden a millorar tant la compressió auditiva i lectora, com l’expressió escrita. A més, a la secció de vocabulari podeu trobar explicades les paraules de més dificultat. D’aquesta manera, els nous conceptes seran més fàcils d’assimilar.

Ens podeu deixar als comentaris les vostres opinions, si us ha agradat el dictat, suggeriments pels pròxims, temes que us puguin interessar i compartir qualsevol dubte que us pugui sorgir.

Moltes gràcies també per deixar-nos 5 estrelles a iTunes i clicar m’agrada a iVoox espanyol, iVoox Català, iVoox Anglès. Recordeu també que podeu compartir aquesta pàgina amb els vostres contactes, per fer més gran aquesta comunitat.

Para estar al dia de totes les novetats podeu seguir-nos a twitter, facebook o entrar al grup de facebook.

Estigueu atents perquè pugem nous dictats cada dia!