29/08/2018

«Nit de Sant Joan» Dictat Català B2

Por Leticia López

Dictat «Nit de Sant Joan»

La Revetlla de Sant Joan se celebra arreu dels Països Catalans durant la nit del 23 de juny. És una nit màgica en què se celebra el solstici d’estiu. Aquesta celebració ha esdevingut una festa amb elements i costums molt marcats: el foc, els banys de mitjanit i altres rituals. L’origen de la celebració és pagà i forma part del grup de festes solsticials, com Nadal. Amb una tradició que es remunta a molt abans de la implantació del cristianisme, és un culte al sol, a l’allargament del dia. Durant el franquisme es va tractar de posar fi a la festa considerant-la pagana i impròpia de la gent cristiana, però per tot arreu es va continuar clandestinament sense que es pogués frenar.

Les celebracions tenen el foc com a element característic. Es fan fogueres a cada localitat amb objectes inservibles de fusta que s’han anat acumulant durant tot l’any. També hi té un lloc destacat la pirotècnia. Des del segle XII ha estat una tradició l’encesa de focs artificials durant la revetlla de Sant Joan. Gastronòmicament s’acostumen a acompanyar les reunions familiars al vespre amb la coca de Sant Joan, de recapte o de llardons.

Vocabulari

A continuació, trobareu les paraules més destacades del dictat anterior en relació al nivell corresponent:

 • Revetlla: Festa popular amb balls al carrer, barraques de fira i d’altres jocs que es desenvolupa les nits que precedeixen certes festes.
 • Solstici: Moment en què el Sol passa per un solstici.
 • Esdevingut: Esdevenir. Passar d’un estat a un altre, adquirir un nou estat, una nova qualitat, un nou caràcter.
 • Pagà: Relatiu o pertanyent al paganisme.
 • Implantació: Implantar. Establir una institució, un costum, etc.
 • Impròpia: Que no és adient amb les circumstàncies, amb la manera d’ésser d’algú o d’alguna cosa.
 • Clandestinament: Clandestí. Ocult, fet secretament, com essent il·lícit.
 • Inservibles: No servible, que no està en estat de servir.
 • Pirotècnia: Art de preparar explosius i focs artificials d’espectacle, d’utilitat o de guerra.
 • Gastronòmicament: Gastronòmic. Relatiu o pertanyent a la gastronomia.
 • Coca: Massa de farina i de diversos ingredients, de forma generalment ovalada i plana, cuita al forn.
 • Coca de recapte: Coca que hom fa amb pasta de farina amb oli, arengada, talls de botifarra, cansalada, ceba, pebrot, etc.
 • Llardons: Cadascun dels trossos de sagí que resten després de premsar-lo per extreure’n el llard.

El Patrocinador

Ja que aquest dictat segueix sense patrocinador, t’agradaria ser sponsor? Es molt senzill, en primer lloc has de contactar amb nosaltres a través del formulari dels patrocinadors.

Resultat d'imatges de sponsor

Feedback

Els dictats son un tipus d’exercicis didàctics que ajuden a millorar tant la compressió auditiva i lectora, com l’expressió escrita. A més, a la secció de vocabulari podeu trobar explicades les paraules de més dificultat. D’aquesta manera, els nous conceptes seran més fàcils d’assimilar.

Ens podeu deixar als comentaris les vostres opinions, si us ha agradat el dictat, suggeriments pels pròxims, temes que us puguin interessar i compartir qualsevol dubte que us pugui sorgir.

Sobretot moltes gràcies també per deixar-nos 5 estrelles a iTunes i clicar m’agrada a iVoox espanyol, iVoox Català, iVoox Anglès. A més, recordeu que podeu compartir aquesta pàgina amb els vostres contactes, per fer més gran aquesta comunitat.

També tingueu en compte que per estar al dia de totes les novetats podeu seguir-nos a Twitter, Facebook o entrar al grup de Facebook.

Estigueu atents perquè pugem nous dictats cada setmana!