Dictado Ana Maria Matute
29/08/2018

«Nit de Sant Joan» Dictado Catalán B2

Por Leticia López

Dictado «Nit de Sant Joan»

La Revetlla de Sant Joan se celebra arreu dels Països Catalans durant la nit del 23 de juny. És una nit màgica en què se celebra el solstici d’estiu. Aquesta celebració ha esdevingut una festa amb elements i costums molt marcats: el foc, els banys de mitjanit i altres rituals. L’origen de la celebració és pagà i forma part del grup de festes solsticials, com Nadal. Amb una tradició que es remunta a molt abans de la implantació del cristianisme, és un culte al sol, a l’allargament del dia. Durant el franquisme es va tractar de posar fi a la festa considerant-la pagana i impròpia de la gent cristiana, però per tot arreu es va continuar clandestinament sense que es pogués frenar.

Les celebracions tenen el foc com a element característic. Es fan fogueres a cada localitat amb objectes inservibles de fusta que s’han anat acumulant durant tot l’any. També hi té un lloc destacat la pirotècnia. Des del segle XII ha estat una tradició l’encesa de focs artificials durant la revetlla de Sant Joan. Gastronòmicament s’acostumen a acompanyar les reunions familiars al vespre amb la coca de Sant Joan, de recapte o de llardons.

Vocabulario

A continuación, tenéis las palabras más relevantes del anterior dictado con respecto al nivel correspondiente:

 • Revetlla: Festa popular amb balls al carrer, barraques de fira i d’altres jocs que es desenvolupa les nits que precedeixen certes festes.
 • Solstici: Moment en què el Sol passa per un solstici.
 • Esdevingut: Esdevenir. Passar d’un estat a un altre, adquirir un nou estat, una nova qualitat, un nou caràcter.
 • Pagà: Relatiu o pertanyent al paganisme.
 • Implantació: Implantar. Establir una institució, un costum, etc.
 • Impròpia: Que no és adient amb les circumstàncies, amb la manera d’ésser d’algú o d’alguna cosa.
 • Clandestinament: Clandestí. Ocult, fet secretament, com essent il·lícit.
 • Inservibles: No servible, que no està en estat de servir.
 • Pirotècnia: Art de preparar explosius i focs artificials d’espectacle, d’utilitat o de guerra.
 • Gastronòmicament: Gastronòmic. Relatiu o pertanyent a la gastronomia.
 • Coca: Massa de farina i de diversos ingredients, de forma generalment ovalada i plana, cuita al forn.
 • Coca de recapte: Coca que hom fa amb pasta de farina amb oli, arengada, talls de botifarra, cansalada, ceba, pebrot, etc.
 • Llardons: Cadascun dels trossos de sagí que resten després de premsar-lo per extreure’n el llard.

El Patrocinador

Puesto que este dictado sigue sin patrocinador, ¿te gustaría ser sponsor? És muy fácil, en primer lugar tienes que contactar a través del formulario de los patrocinadores.

Resultat d'imatges de sponsor

Feedback

Los dictados son un tipo de ejercicios didácticos que ayudan a mejorar tanto la comprensión auditiva y lectora, como la expresión escrita. Además, en la sección de vocabulario podéis encontrar explicadas las palabras de más dificultad. Así, los nuevos conocimientos os serán más fáciles de asimilar.

Nos podéis dejar en los comentarios vuestras opiniones, si os ha gustado el dictado, sugerencias para hacer los próximos, temas que os puedan interesar y compartir cualquier duda que os surja.

Sobre todo, muchas gracias también por dejarnos 5 estrellas en iTunes y iVoox españoliVoox Catalán, iVoox Inglés. También, recordad que podéis compartir esta página con vuestros contactos, para hacer de esta una mayor comunidad.

También, tened en cuenta que para estar al día de todas las novedades podéis seguirnos en TwitterFacebook o entrar en el grupo de Facebook.

¡Estad atentos porque subimos nuevos dictados cada semana!