08/08/2017

«La Vaca Cega» Dictat Català B2

Por Elena Guinart

Dictat «La Vaca Cega»

Topant de cap en una i altra soca, avançant d’esma pel camí de l’aigua, se’n ve la vaca tota sola. És cega. D’un cop de roc llençat amb massa traça el vailet va buidar-li un ull, i en l’altre se li ha posat un tel. La vaca és cega. Ve a abeurar-se a la font com ans solia; mes no amb el ferm posat d’altres vegades ni amb ses companyes, no: ve tota sola.

Ses companyes pels cingles, per les comespel silenci dels prats i en la ribera, fan dringar l’esquellot mentres pasturen l’herba fresca a l’atzar… Ella cauria. Topa de morro en l’esmolada pica i recula afrontada… Però torna i abaixa el cap a l’aigua i beu calmosa. Beu poc, sens gaire set… Després aixeca al cel, enorme, l’embanyada testa amb un gran gesto tràgic; parpelleja damunt les mortes nines, i se’n torna orfe de llum sota del sol que crema, vacil·lant pels camins inoblidables, brandant lànguidament la llarga cua.

Joan Maragall, Poemes 

Vocabulari

A continuació, trobareu les paraules més destacades del dictat anterior en relació al nivell corresponent

  • Esma: Perdre l’orientació, la facultat de saber per on es va o què es fa.
  • Tel: Coberta membranosa tenuíssima.
  • Ans: Abans
  • Comes: Prat alterós, generalment situat en cims aplanats, ric en bon herbatge i idoni per a pastura.
  • Esquellot: Espècie de campana petita que hom posa al coll dels caps de bestiar que guien un ramat.
  • Esmolada: Fer agut el tall o la punta d’una eina, una arma, etc., donant a la fulla l’angle de tall adequat per a l’ús a què és destinada.
  • Testa: Cap d’una persona o d’un animal.
  • Nines: Pupil·la
  • Lànguidament: Dèbil, mancat d’energia, de vigor, d’empenta.

Dictats de tots els nivells a Dictando

Dictando és el portal de dictats online on trobaràs diferents exercicis per tots els nivells: A1, A2, B1, B2, C1 i C2 en varis idiomes.

Feedback

Els dictats son un tipus d’exercicis didàctics que ajuden a millorar tant la compressió auditiva i lectora, com l’expressió escrita. A més, a la secció de vocabulari podeu trobar explicades les paraules de més dificultat. D’aquesta manera, els nous conceptes seran més fàcils d’assimilar.

Ens podeu deixar als comentaris les vostres opinions, si us ha agradat el dictat, suggeriments pels pròxims, temes que us puguin interessar i compartir qualsevol dubte que us pugui sorgir.

Moltes gràcies també per deixar-nos 5 estrelles a iTunes i clicar m’agrada a iVoox espanyol, iVoox Català, iVoox Anglès. Recordeu també que podeu compartir aquesta pàgina amb els vostres contactes, per fer més gran aquesta comunitat.

Para estar al dia de totes les novetats podeu seguir-nos a twitter, facebook o entrar al grup de facebook.

Estigueu atents perquè pugem nous dictats cada dia!